Jachthonden trainenDe metgezel van de jager.
De weidelijk jager en faunabeheerder hebben te allen tijde de beschikking over een goed getrainde jachthond. Het is de metgezel, die hem helpt bij het aport en de nazoek van geschoten wild. Immers teneinde onnodig lijden te voorkomen is het van groot belang, dat ieder verwond wild snel "binnenkomt" (bij de jager gebracht wordt én gedood).
Het is van groot belang, dat u een hond kiest, die bij u én de voor u aanwezige gebruiksmogelijkheden past! Hierdoor kan de voorjager samen met de hond hun beider natuurlijke eigen- en karakterschappen maximaal ontwikkelen tot een goed werkend team, dat grote waarde heeft voor de jacht- en faunabeheeractiviteiten waarvoor zij worden uitgenodigd.Natuurlijke eigenschappen.
Jachthonden zijn op basis van de selectie van natuurlijke vaardigheden en karaktereigenschappen gefokt voor een specifiek doel. Zo zijn er hondenrassen die over sterke vaardigheden beschikken, die de hond geschikt maken voor de nazoek (goede neus), de nazoek en aport over water (waterdichte vacht), het speuren en aanwijzen van de aanwezigheid van wild (staande honden), het volgen van een zweetspoor (bloedspoor) of het werken onder de grond in vossen- of konijnenbouw. Deze eigenschappen worden door eeuwenoude selectie en via gerichte fok versterkt. 


Opleiding.
Naast deze natuurlijke vaardigheden en erfelijke eigenschappen is het van groot belang, dat de hond goed onder appel (aansturing door de voorjager) kan werken. Een hond, die zijn baas niet gehoorzaamd kan een risico voor zichzelf, het wild, de jacht en zijn baas vormen. Daarom is het noodzakelijk, dat de hond wordt opgeleid en getraind in het juiste gedrag,
Regionaal worden door de jacht- en hondenorganisaties opleidingen van de jachthonden verzorgd door ervaren voorjagers, die beschikken over de theoretische kennis en praktische jachtervaring om dit correct te doen.
Wilt u uzelf als voorjager en uw (jacht-) hond ontwikkelen en opleiden voor een bijzonder fascinerend en waardevol werk kunt u contact opnemen met deze regionale organisaties. Voor de regio Noord-Brabant is de KNJV Jachthondencommissie Brabant-West actief. Deze kunt u bereiken door deze link aan te klikken, of door een e-mail te sturen.

Ook de NOJG, Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, geeft informatie over dit onderwerp op hun website. Klik hier voor de website.


Met dank aan WBE Delfland
De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.